Dichtbij stad en natuur

De Moeiakker ligt tussen de straat Moeie en natuurgebied De Lange Moeiakker. Je bereikt het veld via de oprit van Moeie 49 (dubbel betonspoor) of het Ithakapad. Tussen de stadskern en de natuur, dat vinden we de ideale plek om te boeren.

Sociaal-ecologisch meerwaarde voor de omgeving

“Op de site van De Lange Moeiakker was tot 2003 een traditioneel gemengd landbouwbedrijf actief. Waar we nu groenten oogsten, stond bijvoorbeeld een varkensstal.

In 2013 kocht de stad Eeklo de boerderij en bijhorende grond. De stad plantte samen met inwoners en naburige scouts 2 hectare gemengd loofbos aan. In samenwerking met Regionaal Landschap Meetjesland herstelden we een oude boomgaard en realiseerden we verschillende poelen in het gebied. Het natuurgebied de Lange Moeiakker is een mooi voorbeeld van hoe we groene longen in onze redelijk compacte stad brengen. Door de aankoop van meerdere gronden is het natuurgebied nu 6 hectare groot.

De boerderij op het voorste stuk grond wilden we behouden. We deden in 2017 een projectoproep voor een sociaal-ecologisch project dat een mooie link zou vormen tussen de Eeklonaren en het natuurgebied. We kozen voor zelfoogstboerderij De Moeiakker. Wat ik nu zie maakt me blij. De boerderij is een mooie toegangspoort naar het natuurgebied en brengt mensen op het veld. En wat een leven op de akker die heel divers wordt ingericht. Ook voor de bewoners van het woonzorgcentrum is het een mooie meerwaarde. Het klopt. De Moeiakker verbindt mensen, landbouw, lokale voeding en natuur.”

– Ben Caussyn – omgevingsambtenaar Stad Eeklo

“Komen oogsten is pure ontspanning. ’s Avonds na mijn werk kijk ik er naar uit om nog eens naar De Moeiakker te komen. Het is hier zo’n mooie rustige omgeving en het oogsten zelf maakt mij ook rustig. In de zomer is het hier idyllisch. ’s Winters is het natuurlijk kouder. Dat heeft ook zijn charme, zeker om te wandelen. Het is hier het mooiste stukje natuur van Eeklo.”

Charlotte

Een meetje boordevol biodiversiteit

Het boerderijperceel is 1,25 hectare. Ook naast de groentebedden werken we met veel plezier aan een biodiverse plek waar planten, dieren en mensen graag vertoeven. Kleine landbouwpercelen omzoomd met bomen, noemen we in het Meetjesland al eeuwen ‘een meetje’. We houden vast aan die traditionele inrichting, door de aanplant van houtkanten, gemengde hagen en elzensingels, in samenwerking met Regionaal Landschap Meetjesland. Ze zorgen voor een natuurlijke inrichting en beschutting tegen wind. Bovendien houden ze water vast en zorgen ze voor schaduw, wat heel belangrijk is in deze klimaatveranderende tijd.

We blijven werken aan de inrichting van ons veld. Zo willen we samen met RLM een poel voor amfibieën en reptielen aanleggen. Die zal voor nog meer biodiversiteit en landschapsreliëf zorgen. Met de deelnemers hopen we werk te maken van leuke en gezellige rust- en ontmoetplekjes op het veld, zodat komen oogsten nog leuker wordt.