De boeren

Boerin Mauri runt De Moeiakker. Van de grond bewerken over zaaien tot planten. Van boekhouding over vergunningen aanvragen tot investeringen overwegen. Van inschrijvingen over administratie tot oogstmails. Van vlagjes hangen over gras maaien tot onkruidvrij houden van de bedden. Van opruimen over een klas ontvangen tot het werk van meewerkende boeren organiseren.

Mauri is niet van boerenafkomst, ze groeide wel op tussen de boeren in Assenede, terwijl de JNM haar liefde en interesse voor natuur en milieu aanwakkerde. In haar laatste jaar architectuur, kregen zij en Simon steeds meer interesse in ecologische landbouw dichtbij de consument. Hun zin om zelf het verschil te maken en te boeren groeide. 

Van 2013 tot 2015 volgde Mauri het Leertraject biologische landbouw van Landwijzer. Ze beëindigde de opleiding met een kar vol kennis, praktijkervaring en een netwerk van nieuwe en ervaren boeren. Ze wou onmiddellijk een zelfoogstboerderij starten, maar zoals voor vele nieuwe boeren was beschikbare en betaalbare grond vinden helemaal niet evident. 

Het was liefde op het eerste zicht met de plek De Lange Moeiakker, waarvoor de stad Eeklo een sociaal-ecologisch project zocht. Een heel administratief en voorbereidend traject later, werden Mauri en Simon midden 2018 eigenaars van de boerderij van De Moeiakker en pachters van de grond.
Op 1 mei 2019 ontvingen ze met veel trots en plezier hun eerste zelfoogsters.

“Elke dag buiten kunnen werken en alles zien groeien en bloeien, maakt mijn werk fantastisch. Er zijn ook zoveel kleine mooie momenten: het zaadgoed dat toekomt en het besef dat in die kleine doos de groenten voor een heel jaar voor 200 man zitten, investeren in een nieuwe warmtetafel en dan zien hoe goed de opkweek van de tomatenplanten is, regen op het juiste moment, het enthousiasme van deelnemers en berichtjes over hoe lekker iets was, kinderen die graag naar hier komen en heel geïnteresseerd zijn, … . Ik doe mijn job met hart en ziel!”

Mauri

Simon, Oskar en Mauri.

Simon is Mauri’s partner, grootste supporter van De Moeiakker – al lang voor er sprake was van De Moeiakker – , eerste klankbord, meedenker-van-alles en structuur-stimulator. Naast zijn job als jurist en hun huisverbouwer, steekt hij – als het even kan – graag zelf de handen uit de mouwen op ’t veld, aan het stuur van de tractor of bij de administratie.

“Ik ben heel blij dat Mauri hier onze droom waarmaakt en ik daaraan kan bijdragen. Ik ben trots op Mauri’s aanpak, stap voor stap, doorzettend en met vertrouwen en op haar teelttechnische kwaliteiten. En even trots ben ik op de deelnemers, op hun vertrouwen en appreciatie en dat zij door weer en wind en met veel plezier hier komen oogsten.”

Simon

Oskar houdt van hout en radijzen, buitenspelen en mee tractor rijden. Hij verkent het boerenleven met kinderogen, spelenderwijs en nabootsend. En Mauri en Simon beantwoorden dagelijks zijn waaromvragen.

Molly is goud waard als knuffelaar en muizenvanger.

 

De meewerkende boeren – vrijwilligers, werknemers en stagiairs – zorgen mee voor het onderhoud en onkruidvrij houden van de akker, voor het zaaien en planten, ze vullen gaten en vangen pieken op. Welkome extra handen en schouders!

De deelnemers – jong en oud – worden ook wat boer, want ze oogsten zelf. Bovendien steken ze soms een handje toe, bijvoorbeeld tijdens meewerkdagen.

Vorige slide
Volgende slide